Mnichovický Masopust

Srdečně vás zveme na Mnichovický Masopust v neděli 26. února 2023 na náměstí.

Masopust - mnichovická veselice - těšíme se převelice! 

Ve 13:00 hod shromáždění masek na náměstí. Průvod masopustních maškar ulicemi s několika zastaveními. 15:30 hod rej masek na náměstí. Každé dítě i dospělí v masce obdrží malý dárek. Masopustní pochoutky. Dobroty na společný stůl vítány!

Přijďte podpořit tuto nově obnovenou rozvernou tradici.
Masopust neboli také fašank má své místo v kalendáři vždy mezi svátkem Tří králů a Popeleční středou. V době Masopustu se konají taneční zábavy, maškarní bály ve znamení hýření a hodování.
Sejdeme se všichni v maskách s řehtačkami, frkačkami a jinými cingrlaty! Přijďte podpořit tuto nově obnovenou rozvernou tradici! Obžérství, halasení a zpívání dovoleno!

Můžete se těšit na rozpustilé maškary, hudebníky a občerstvení. Mladí, staří, děti i dospělí budou vítáni v průvodu a také na místech, kde se maškary zastaví a předvedou veselé tance za doprovodu hudby. Dětské maškary dostanou odměnu. Jaké masky k masopustu patří? Medvěd s medvědářem, kobyla, Bakchus (Bůh obžerství), rychtář, cikánky, kramáři, turci, kominíci, květinářky, kat, smrtka, nevěsta, kašpar či různá zvířata. Prosíme domácnosti, které by maškary rády na jejich cestě přivítaly, aby měly připravené malé pohoštění, popř. přípitek. 

A jak vypadal masopust v Mnichovicích v r. 1927? Nejprve vyběhl Kašprdle, který bičem práskal, a za ním šel maškarní průvod: hudebníci, jízda na koni, rozličné maškary majíce uprostřed Bakuse s katem. Průvod táhl od domu k domu. Před chalupou hudba zahrála, hospodář si připil s maškarami na zdraví a hospodyně si s nimi zatančila. Poté maškarám zaplatili a do nůše vložili šišku aneb metýnku. Slavnost vyvrcholila stětím Bakuse na náměstí. Rychtář zavolal kata a ten Bakuse za to, že všechno vypil a sežral, praštil do břicha, kde měl upevnění měchýř s krví. Bakus se skácel k zemi a byl naložen na trakař dvěma pochopy.

Trasa průvodu masopustních maškar. Srdíčka označují místa zastavení maškar. Čekáme taktéž hojnou účast povzbuzujícího publika, a to nejlépe v maskách.


Pořadatelé: spolky Kormidlo, Mnichovickou krajinou, Lesní školka Malala. Občerstvení zajistí Zahrady Myšlín, za podpory Města Mnichovice.


Další zajímavé

0 komentářů