Skokanské můstky v Mnichovicích, Strančicích a Senohrabech

Součástí prvorepublikové lyžařské zábavy byly i skoky na lyžích, pro které se budovaly můstky. V Mnichovicích to byly můstky menší – jeden na stráni Šibeničního vrchu a další na kopci zvaný Balkán, kousek pod podjezdem dálnice na začátku Všeším. Tam ostatně býval i lyžařský vlek.

Krásný můstek stával ve Strančicích kousek nad silnicí směrem ke sv. Anně.
A samozřejmě nejvyhlášenějšími byly můstky v Senohrabech. V lednu 1933 tam byl v Hrušově slavnostně otevřen skokanský můstek „Valencia“. Nájezdová věž byla vysoká 16 m. V roce 1944 byla dřevěná část konstrukce rozebrána a použita jako palivové dříví v hotelu Valencii, kde sídlila Hitlerjugend.
V r. 1960 byl postaven nový můstek. Až do roku 1969 se zde konaly závody o „Pohár Hrušova“. V roce 1970 došlo ke zřícení nájezdu věže vlivem přetížení sesunutým sněhem. Byl rekonstruován, ale rok 1979 znamenal definitivní konec skokanského můstku v Senohrabech. V neděli devátého února r. 1941 se v Senohrabech konalo Mistrovství Protektorátu Čechy a Morava v tzv. Severské kombinaci - sportovní disciplína, která se sestává běžeckého lyžování a skoku na lyžích. O vítězi rozhodoval součet bodů z obou disciplín. Nejdelší skok měřil 53 m.
Citujeme z článku v Národních listech. „Vrcholným výkonům našich nejlepších skokanů bude možno přihlížet v Senohrabech na lyžařském můstku SK Slavia. V největší blízkosti Senohrab je množství terénů vhodných pro lyžaření. Nejoblíbenější výlet vede až do Ondřejova a odtud mírným spádem po pěkných pláních do Mnichovic k vlaku.“

Další zajímavé

0 komentářů