Lupina neboli česky vlčí bob

Krajem vlčích bobů

Lupina neboli česky vlčí bob je nádherná dominantní rostlina, která vypadá jako fantazie z obrazu nějakého surrealistického malíře nebo také jako bájná rostlina z mytologie. Zrovna nastal její čas, takže se s ní můžete setkat i na „obyčejné“ české louce. Bohužel se ale jedná o rostlinu invazivní, která vytlačuje původní druhy, tak třeba v Krkonošském národním parku ji bez milosti hubí. Existuje mnoho druhů, u nás se vyskytuje lupina mnoholistá. Lupiny k nám byly dovezeny v 19. stiletí jako okrasné rostliny ze Severní Ameriky. Lupina je státní květinou Texasu. Některé lupiny jsou po úpravě využívány jako luštěniny, mele se z nich mouka a upražené boby slouží jako náhražka kávy. V Egyptě lupinu přidávali do piva. Většina druhů je ale jedovatá. Takže raději opatrně, nacpat se lupinou by mohlo mít nepříjemné následky.
Cesta za lupinami začíná na parkovišti v centru Velkých Popovic, odkud vede dvojitá modro-žlutá značka do Brtnice, kde se žlutá odpojuje směrem k rybníkům, pod nimiž leží Černý mlýn, sídlo Eduarda Cupáka, herce s hlubokým podmanivým hlasem. Podél Mokřanského potoka pokračujeme do vesnice, která potoku dala jméno. Je to vesnice malebná - se zvoničkou, starými lípami a několika hezkými původními statky.
Z Mokřan stoupáme nyní už po červené do mírného kopce. Louka se v jednu chvíli před našima očima zbarví modře. Ze zelené trávy se tyčí vlčí boby a je jich tu nespočet.
Dojdeme k silnici, od které zahneme po neoznačené polní cestě prudce z kopce zpátky k lesu, zatímco červená dál pokračuje přes silnici do Ládví. U habrového lesa rostou výrazné žluté smolničky a pod nimi na louce se opět modrá lupeniště. Pestré barvy louky navíc dokrášlují červené jestřábníky.
Cesta nás celkem spolehlivě dovede kolem hory Bukovec, na které se vskutku rozkládají bučiny, v nichž lze sem tam zahlédnout staré mohutné solitérní buky.
Z lesa vyjdeme na rozlehlé louky, ze kterých se naskytnou hezké pohledy do okolní zvlněné krajiny. V Řepčicích se napojíme na silničku - cyklostezku Krajem Josefa Lady. Na úpatí kopce se zase něco modrá a tentokrát i žlutí – jsou to samozřejmě vlčí boby, ale doplněné o právě kvetoucí janovce. Modro-žluté panorama zalité pozdně odpoledním sluncem nabízí neopakovatelnou podívanou.
Silnice nás dovede zpět k modré značce do Brtnice, z níž se dá pokračovat stále podél Mokřanského potoka popovickým přírodním parkem k rybníku Zahradníček, který je na dohled od parkoviště. Okruh měří přibližně 9 km.

Další zajímavé

0 komentářů