Co je Šmejkalka?

Tak především místo v lese pod Hrusicemi, kde strašil Mulisák se svým synem Bubáčkem, ale taky stejnojmenná osada kousek odsud, dále se tak nazývá krásně se krajinou vinoucí potůček a naposledy se tak jmenuje most na D1, který stavěli v první etapě výstavby dálnice ještě za Protektorátu.

Most dnes vynecháme, ale dáme si kratší okruh malebnou krajinou Ladova kraje. Vychází se ze žluté značky, která začíná u rybníčku po pravé straně silnice kousek za Hrusicemi směrem na Ondřejov. Ano, je to ten rybník, kam se chodí pomilovat žáby, aby zde nakladly vajíčka a zajistily tak kontinuitu žabího pokolení. Každoročně jich na jaře dost k cíli nedojde, takže si radši neprohlížejte fleky na silnici.
Rybník je krásný s čistou vodou, ostrůvkem a několika tůňkami. Skrz čirou vodu jsou ve vodě vidět plovoucí žáby, některé dosud v pářícím aktu. K nalezení jsou i škeble rybničné, které získávají potravu filtrováním vody, tudíž vyžadují vodu bez chemikálii a jsou indikátory čisté vody.


Značka pokračuje lesem do prudkého kopce, po jehož výstupu čeká na poutníky odměna. Les totiž zmodrá. Divoce v něm roste drobná kytička - jaterník podléška. Poněkud neromantický název, který je v rozporu s jejím líbezným zjevem, dostala podle tvaru listů, které mají připomínat játra (latinsky hepatika). Jarní efekt znásobují bílé sasanky a sem tam fialové plicníky, u potůčků orseje. Les je plný barev.
V místě, kde vychází žlutá značka z lesa a napojuje se na zpevněnou cestu, se nachází bývalá hájovna. Vyplatí se kolem ní projít napravo asi 300 m po zpevnění cestě a člověk s otevřenou pusou zazírá na podivně seskupené balvany. Hned se hlava naplní různými představami magických praktik, které toto zvláštní místo mohlo u našich předků vyvolat.
U ondřejovské pily přepněte ze žluté značky na červenou, která Vás podél potůčku, který se později vlije právě do potoka Šmejkalka, dovede na Šmejkalku, tedy na místo, které Lada ve svých Bubácích a hastrmanech přiřknul strašidlům. Vypadá to tady ale až tak nějak moc idylicky. Však ona ta strašidla byla hodná, dojde vám za chvíli.

Od Šmejkalky se vracíme znovu na žlutou značku, která kopíruje tok potoka Šmejkalka, který vytéká z našeho bezejmenného žabího rybníčku, u něhož pouť dlouhá cca 3,5 km započala.






Další zajímavé

0 komentářů