Procházka za jaterníky ze Šmejkalky na Šmejkalku

Co je Šmejkalka? Tak především místo v lese pod Hrusicemi, kde strašil Mulisák se svým synem Bubáčkem, dále se tak nazývá rybník u silnice z Hrusic do Ondřejova, do kterého vtéká stejnojmenný krásně se krajinou vinoucí potůček, a naposledy se tak jmenuje most na D1, který stavěli v první etapě výstavby dálnice ještě za Protektorátu.

Most dnes vynecháme, ale dáme si kratší okruh malebnou krajinou začínající žlutou značkou u rybníku Šmejkalka. Ano, je to ten rybník, kam se chodí u silnice z Hrusic na Ondřejov pomilovat žáby, aby zde nakladly vajíčka a zajistily tak kontinuitu žabího pokolení. Rybník je krásný s čistou vodou, ostrůvkem a několika tůňkami. Skrz čirou vodu jsou v tomto období ve vodě vidět plovoucí žáby, některé dosud v pářícím aktu. Indikátorem čistoty prostředí jsou i škeble rybničné.
Pokud se vydáte po značce lesem do prudkého kopce, čeká vás po výstupu odměna. Les totiž zmodrá. Divoce v něm roste drobná kytička - jaterník podléška. Poněkud neromantický název, který je v rozporu s jejím líbezným zjevem, dostala podle tvaru listů, které mají připomínat játra. Jarní efekt znásobují bílé sasanky a sem tam fialové plicníky, fialky vonné a u potůčků něžně rozkvétající orseje.

Další zajímavé

0 komentářů