Pestrý talíř. Výprava za jedlými rostlinami

A co tahle? Je jedlá, nebo jedovatá?

Výprava spolku Mnichovickou krajinou za jedlými rostlinami v divoké přírodě byla nejen velmi zábavná, ale i nadočekávání výživná. Eliška, naše průvodkyně, která o dobré stravě bádá ve Výzkumném ústavě potravinářském, nejprve pohovořila o nebezpečí, které číhá za samosběrem (viz varování níže), a poté jsme se už coby poučená skupina vydali podél Struhařovského potoka směrem do Kolodějí. Ve vlhkém prostředí potoční nivy bylo záhy objeveno mnoho jedlých rostlin, jejichž účinky a užití nám Eliška barvitě popsala. Košíčky (větší či menší dle předběžného očekávání) se začaly pěkně plnit. Vrcholem procházky bylo pozvání na Eliščinu zahradu, kde nám hostitelka předvedla odbornou kuchařskou šou, při které vyrobila bylinkové pomazánky a šeříkovo-pampeliškový tvaroh na sladko. „Správná výprava má být zakončena jídlem“, libovali si všichni. Těšíme se, že si tuhle výpravu zase někdy v budoucnu zopakujeme. Stručný přehled rostlin  Bršlice kozí noha – vypadá jako totální plevel, ale ozvláštní spousty pokrmů – přidává se do polévek, salátů, nádivek, pod maso…
 Česnáček lékařský – používá se jako dochucovadlo, neboť chutná po česneku.
 Potočnice lékařská – chutná jako rukola. Může se tedy přidat do salátu či na chlebíčky.
 Šťovík kyselý – listy poslouží jako závitky.
 Lopuch větší – chutný je uvařený kořen, mladé řapíky nahradí chřest.
 Smetánka lékařská – pampeliška se dá sníst od kořene po květ. Z upraženého kořene se vyrábí náhražka kávy. Z květů se dělá sirup, med nebo salát. Listy se přidávají do nádivky či do polévky. V kombinaci s ořechy a olejem vyrobíte pesto.  Tužebník jilmový – květy jsou přírodním aspirinem. Listy působí hojivě, tudíž se přidávají do mastí či do koupele. Pije se jako čaj na zklidnění.
 Šeřík – přidává se do sladkých tvarohů. Výborný je tvaroh z šeříku a pampelišek s cukrem.  Bezinka – zpracovávají se jen květy, plody (černé kuličky) jsou jedovaté. Vyhlášený je z ní sirup, oblíbeným jídlem je květ (kosmatice) osmažený v těstíčku. Nadšencům ještě varování. Dávejte pozor na záměnu, sbírejte jen to, co 100% znáte, vybírejte lokalitu (silnice, skládky apod. spíš ne) a nevysbírejte veškeré rostliny na jednom plácku (za rok pak třeba nebude).

Další zajímavé

0 komentářů