Zachraň žábu

Spolek již druhým rokem v lokalitě Šmejkalka postavil při silnici zábrany, které mají žabám při jejich jarní migraci pomoci, aby je hromadně nepřejížděla auta. Ta zde často profičí velkou rychlostí, aniž by řidiči věnovali pozornost tvorečkům, kteří po generace táhnou do konkrétního rybníku, aby zde splnili svou reprodukční povinnost. Pakliže dojde k snížení populace žab o 30%, může celá zaniknout.

Jak se staví zábrana, aby se žáby nedostaly na silnici? Na kolíky se napne plachta, před ní se zakope sběrná nádoba. Ta se vystele listím a větvičkami, to proto, aby se měly chycené žabky kde schovat. Dobrovolníci kyblíky se žábami ráno a večer přenášejí do rybníku. Po skončení páření a kladení vajíček půjdou žáby zpět. Prosíme řidiče o ohleduplnost.
Děkujeme všem dobrovolníkům, kteří se nočního a ranního sběru zúčastňují. Prosíme i další přátele žab, zda by se zapojili. Žáby je potřeba sbírat i v dalších lokalitách, jako je rybník za silnicí na Třemblat, Myšlínský rybník a Obecník pod Šibeničním vrchem. Obojživelníci stejně jako další drobní tvorové z naší přírody mizí. Každá zachráněná žába se počítá.

Další zajímavé

0 komentářů