Z Lojovic do Dubiny. Barokní zámeček s Kladrubáky a okouzlující botanická zahrada.

Lojovice je malá víska nacházející se ve zvlněné krajině na okraji přírodní rezervace Velkopopovicko. Dominuje jí barokní zámeček s věžičkou, kolem něhož se rozkládá zahrada. To, že bývala rozlehlejší, prozrazují vznosné urostlé lípy a duby na návsi, kterou lemují zchátralé budovy původních hospodářských stavení. Jednomu by se až zdálo, že se ocitl někde v pohraničí, nikoli třicet kilometrů za Prahou.

Zámek má bohatou historii. V polovině 18. století ho z renesanční tvrze na zámek nechal přestavět lékař Jan František Löw z Erlsfeldu, v 60. letech 19 století zámek koupil továrník František Ringhoffer. Po druhé válce se zde zotavovaly děti z koncentračních táborů, poté zámek využívala fakultní nemocnice, až se nakonec stal léčebnou pro drogově závislé ženy. Nyní je u zámku v provozu hřebčín se zaměřením na drezurní jezdectví na starokladrubských hřebcích.
Z Lojovic vede směrem na Mokřany červená značka. Užijete si romantické výhledy do krajiny a na louky, na nichž se pasou koně. V Mokřanech se odpojuje žlutá, která vede lesy, částečně spíš pokůrovcovými holinami (to by asi baron Ringhoffer smutně koukal), po které dojdete k rozcestníku ve vsi Gabrhele. Co do počtu adres patří mezi nejmenší, protože jí tvoří pouhé tři domy. Ze žluté po cca 500 m uhněte nahoru do kopce po pěkné vyjeté polní cestě směrem do Dubiny (Dubin?). Je to vesnička malebná s pěkně upravenými původními chalupami. Na jednom z plotů visí cedule botanická zahrada.
Zadýchaný poutník, který má za sebou dubinský kopec, se nemusí ostýchat zazvonit, neboť majitel je velmi milý a vstřícný. Vstup je nenápadný, takže rozlehlost zahrady, která je plná četných zákoutí a bočních cestiček, překvapí. Byla založena v roce 1997 na místě pole a smetiště. Přesto, že je zahrada mladá, najdete tu sbírku sekvojí a cedrů, zaměřují se také na magnolie a hortenzie. O živočichy také není nouze. V jezírkách posedávají skokani, v ohradách si na salátu pochutnávají želvy, na kamenech se vyhřívají ještěrky a ve voliérách švitoří ptáci. Sem se určitě budete chtít ještě někdy vrátit.
Okruh měří 6 km.>

Další zajímavé

0 komentářů